התחזית הצפויה לשבת ׁ(19.4) במקומות נבחרים:
החרמון עד 20 מעלות | טבריה (הכנרת) עד 34 מעלות | חיפה עד 22 מעלות | תל אביב עד 23 מעלות | ירושלים עד 28 מעלות | מצפה רמון עד 29 מעלות | ים המלח עד 36 מעלות | אילת עד 36 מעלות
> להמלצה מהשבוע שעבר: טיול אביבי במועצה האזורית מנשה
חג הפסח כבר כאן, מביא עמו את ניחוחות האביב ופריחה צבעונית ועשירה המשתרעת לאורכה ולרוחבה של הארץ. חרף עונת חורף דלה בגשמים, המרחבים הפתוחים מתכסים כעת בירוק, ונוף הארץ מתמלא בכתמים מרהיבים של צבע – צהוב, ורוד, אדום ועוד. זוהי תקופה אידאלית לצאת החוצה, להתרענן בטבע ולמלא את הלב בתקווה לבשורות טובות.
לאחר תקופה ארוכה שבה אזור הצפון, ובפרט הגליל העליון, היה סגור ומנוטרל כמעט לחלוטין בעקבות המצב הביטחוני – עם אתרי טבע ריקים, עסקים שנסגרו ותושבים שפונו מבתיהם – ניתן סוף-סוף לשוב ולטייל בו. זוהי הזדמנות להעניק רוח גבית לעסקים המקומיים וליהנות מהמראות עוצרי הנשימה שמציע האזור.
הגליל העליון, על שלל מסלוליו, מעיינותיו ונופיו, שב ומזמין את המטיילים. זה הזמן לקחת תרמיל, לנעול נעלי הליכה – ולצאת אל השבילים.
לאן מטיילים השבוע?
שמורת נחל שניר – החצבאני
מה לכתוב בווייז? שמורת נחל שניר (חצבאני) – רשות הטבע והגנים. הכניסה בתשלום, או ללא תשלום למנויי "מטמון".
שמורת נחל שניר, הידועה גם בשמה הנוסף – החצבאני, היא אחת מהשמורות המרשימות והייחודיות בצפון הארץ. מדובר באזור עשיר בצמחייה ובזרימות מים, המציע למבקרים בו חוויה טבעית בלתי נשכחת. בין עצים עתיקים שענפיהם משתפלים למים, פלגים צלולים והליכה בתוך נחל קריר – המסלול כולו מהווה שילוב נדיר של נוף פראי, שקט פסטורלי ותחושת התרעננות עמוקה.
לאחר תקופה ממושכת שבה הייתה השמורה פחות נגישה, היא פתחה שוב את שעריה – כשהיא שומרת על כל יופיה הפראי, כאילו הזמן עמד מלכת. זהו המקום להאט את הקצב, להתמסר לטבע, ולאפשר לקולות המים ולמרחבים הירוקים לעשות את שלהם.
מידע כללי ומסלולים בשמורה:
בשער הכניסה מומלץ לבקש את מפת המסלולים ודפי המידע, ואף להתייעץ עם הצוות המקומי לגבי רמות העומס באותו היום. השמורה מציעה מספר מסלולי הליכה, חלקם יבשים וחלקם רטובים – כאשר אחד האהובים שבהם הוא המסלול הרטוב, אותו ניתן לשלב עם מקטע של שביל ישראל והסימון הכחול, ליצירת מסלול מעגלי באורך של כשעתיים (כולל עצירות והתרעננות לאורך הדרך).

המסלול מתחיל בבריכות השכשוך, אשר נוטות להיות עמוסות יחסית – ולכן, למי שמעדיף שקט מומלץ להמשיך במהרה אל המשך השביל. משם השביל מוביל אל תוך אפיק הנחל עצמו – הליכה רגלית בתוך מים רדודים, על סלעים חלקלקים ומעברים טבעיים. חשוב להיערך מראש עם נעליים מתאימות להליכה במים, ולהביא נעליים להחלפה ברכב. כמו כן, מומלץ להימנע מהבאת ציוד יקר שעלול להירטב. בעקבות החורף השחון יחסית, מפלס המים נמוך מהרגיל אך עדיין מדובר בנחל שוצף שמציע חוויית טיול רטובה ומרעננת, שמתאימה לימי האביב החמים.
עם סיום המסלול הרטוב, המטיילים יוצאים מאפיק הנחל וחוזרים על שביל עפר מלווה במטעי אבוקדו – חזרה לנקודת ההתחלה בשער השמורה. ההליכה מחוץ למים, אך לא פחות מהנה בזכות הנופים הרחבים והפריחה העונתית שמלווה את הדרך. למסלול קל יותר ניתן לחנות בתחנת הדלק הסמוכה בגן הצפון, ולהקפיץ רכב לנקודת הסיום, אך מומלץ להשלים את המסלול המלא כל עוד תנאי מזג האוויר מאפשרים זאת (ובמיוחד לפני החום של הקיץ).


גם בימים עמוסים, המסלול הרטוב בשמורת נחל שניר מעניק תחושת ניתוק מהשגרה וחיבור בלתי אמצעי לטבע. זוהי תזכורת לעוצמה השקטה של נופי הארץ ולחשיבותם של מרחבים פתוחים בלב תקופה רוויית מתחים – עבור משפחות, זוגות ומטיילים יחידים כאחד.
איפה אוכלים?
ביקור בשמורת נחל שניר (החצבאני), לצד הנופים הקסומים והמסלול הרטוב, עולה לא פעם השאלה – היכן ניתן לסעוד. בתקופת חג הפסח האפשרויות משתנות: חלק מהמקומות שומרים על כשרות לחג, אחרים סגורים, ותמיד קיימת גם האופציה להביא מזון מהבית וליהנות מפיקניק באחת מהפינות המוצלות בשטח השמורה. בשער השמורה תמצאו גם את "שביל החושים" – מסלול חווייתי המתאים במיוחד לילדים, לצד חורשה מוצלת שבה פזורים שולחנות פיקניק רבים, המהווים פתרון נוח ומזמין לארוחה בשטח.
תחנת הדלק "גן הצפון": ממוקמת בסמוך לשמורה. תחנת "גן הצפון" הייתה בעבר מרכז שוקק חיים של מסעדות ובתי קפה. בתקופה שאחרי המלחמה המקום נמצא בשלבי התאוששות, וחלק מהעסקים שבו נפתחים בהדרגה. מומלץ לבדוק מראש אילו מסעדות פתוחות ובאילו שעות, שכן רבות מהן פועלות כיום במתכונת מצומצמת ונסגרות בשעות אחר הצהריים.
"בלומה" – בית קפה כפר בלום: מוסד מוכר ואהוב, אשר בלט בתקופה האחרונה לא רק בזכות איכותו הקולינרית, אלא גם בזכות תרומתו הנדיבה לחיילי צה"ל לאורך ימי הלחימה. המקום ממשיך לפעול ולהציע אווירה חמימה, תפריט עשיר ונוף פסטורלי – מה שהופך אותו לבחירה ראויה במיוחד לביקור. מעבר לטעם ולאסתטיקה – מדובר גם בהבעת תמיכה בעסק ששמר על יציבות בתקופה מאתגרת.
"לולו קיבוצטריה" – קיבוץ עמיר: טרטוריה איטלקית צעירה אך מבטיחה, אשר נפתחה לפני כחצי שנה בקיבוץ עמיר. מאחורי המקום עומדים רועי כהן, מי שייסד את מסעדת "טיביס" יחד עם השף חיים טיבי בשנת 2013, ואופיר זילברשטיין – שותפתו ובת זוגו, בעלת ניסיון עשיר בניהול מסעדות והשכלה בייננות (בוגרת WSET). מדובר במסעדה מוקפדת, יצירתית וטעימה במיוחד – מומלץ להזמין מקום מראש.
"כביש 90" – מסעדת המבורגרים: בין המקומות הבולטים שפעלו ברציפות גם במהלך המלחמה נמצאת מסעדת "כביש 90", אשר ממוקמת באזור וממשיכה ליהנות מתפוסה גבוהה ומביקורות חיוביות. התפריט כולל מנות בשריות קלאסיות, אך גם אפשרויות צמחוניות מוצלחות – כולל המבורגר צמחוני שמקבל שבחים בפני עצמו. בשל הביקוש הגבוה, מומלץ מאוד להזמין מקום מראש, או להיערך לזמן המתנה.
עוד כמה המלצות שוות באזור
קייקי כפר בלום: לאחר סגירה של שנה וחצי עונת השיט באתר קייקי כפר בלום נפתחה מחדש. לכבוד חג הפסח נפתח מסלול השיט המשפחתי, שאורכו כ-4 ק"מ – מבית הלל ועד "המפלון". למרות החורף השחון, מדווחים באתר כי תנאי הזרימה בירדן מאפשרים שייט נעים ובטוח. מנכ"ל האתר, גיא ירמק, מציין: "למרות מיעוט המשקעים – תנאי השיט טובים". המסלול מתאים למשפחות, וחשוב לתאם הגעה מראש ולבדוק אילו מסלולים פעילים ביום הביקור.
"מארג" – קהילה, יצירה וקפה בצומת כוח: בין המקומות הייחודיים בגליל העליון נמצא "מארג" – מרכז חברתי ותיירותי הפועל בשילוב אנשים עם מוגבלויות. מדובר ביוזמה של עמותת כוכב הצפון, הפועלת במספר מוקדים בצפון, ומתמקדת במודל של "שילוב הפוך" – שילוב הקהילה הרחבה בתוך חיי היומיום של אנשים עם צרכים מיוחדים. במתחם שבצומת כוח תמצאו סדנאות תעסוקה, חנויות לממכר עבודות יד, ובית קפה פסטורלי הפונה לנוף הגלילי. בנוסף, פועל במקום גם אולם אירועים לאירועים עסקיים ופרטיים. המקום סגור בשבתות, אך פתוח בימות השבוע. מומלץ לבדוק שעות פעילות מראש ולשלב את הביקור בטיול באזור.