תחקיר מיוחד של "המבקר" שפורסם אתמול (ראשון) במהדורה המרכזית על רפורמת חלקי החילוף ברכב שכבר אושרה על ידי כל הגורמים, יכלה לחסוך לאזרח הפשוט אלפי שקלים - ונבלמה על ידי המוסכניקים. יוקר המחיה אמנם מהווה נושא מרכזי עבור הציבור הישראלי אך נראה שמאחורי ההצהרות הדרמטיות של השרים על הרצון להקל על הציבור - עומדות קבוצות אינטרס קטנות ועסקנים פוליטיים. 

רפורמת חלקי החילוף ברכב

הצהרה מיוחדת של יושב ראש ועדת הכלכלה על תחילת הרפורמה לחלקי חילוף ברכב הייתה אמורה להיות אות סיום חגיגי לעבודה מאומצת וארוכה שעשה משרד התחבורה. מטרתה הייתה להוריד את מחיר ביטוח הרכב - שמהווה מרכיב מרכזי ביוקר המחיה הישראלי. "הרפורמה יכולה לחסוך למשק בית רגיל אלפי שקלים", הסביר דן וולף, יו"ר ענף הרכב באיגוד השמאים.

מאז 2019 עלו מחירי ביטוח הרכב ב-28.5%. שוק הרכב בישראל סובל מכשל בסיסי -  שמקורו בצו משנת 1983 שלפיו מחיר חלק חילוף לרכב ייקבע לפי הצהרת היבואן. "כשאתה בא לקנות פנס של אוטו, לא תמצא מחיר באינטרנט", הסביר דן וולף. המוסכניק הוא שיבדוק, יצלם ולבסוף יקבע את מחיר החלק שנפגע, לפי מה שהצהיר היבואן, אבל מתברר שהמחיר מנופח ואין לו קשר למציאות.

מוסך (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
מוסך, אילוסטרציה | צילום: דוד כהן, פלאש 90

מוטי טל, סגן יו"ר איגוד השמאים, על הכשל החמור בנושא: "המחיר שנקבע בין היבואן למוסך נחשב 'סוד מסחרי' ביניהם, הציבור אינו חשוף אליו". בקבלות שהושגו בתחקיר ניתן לראות פער אדיר בין המחיר של היבואן לבין המחיר שנמכר החלק על ידי המוסך. "אני מבין שיש פה כשל, אני יודע שיש פה בעיה של מחיר שהוא גבוה הרבה יותר מהמחיר שבפועל משולם עליו. אבל פער של 70 אחוזים זה קצת פער שהוא לא מתקבל בשוק", הוסיף טל.

כך המוסך מרוויח בענק. הוא מקבל הנחה של עשרות אחוזים על מחיר החלק. האזרח הפשוט משלם את המחיר הגבוה, המלא, אבל נראה כי לרוב הציבור זה לא אכפת. למה? כי יש ביטוח. דן וולף: "הציבור צריך להבין שהוא משלם על זה, זה חוזר אליו". מוטי טל הוסיף: "אפילו אם חברת הביטוח היא כיס עמוק שתשלם ואני אולי אדיש בשלב הזה בתור לקוח, אבל בסוף היום אני משלם את זה במחירי פרמיות ביטוח גבוהים יותר".

כולם היו בעד הרפורמה - אז מה השתנה?

בבדיקה שנערכה במסגרת התחקיר נסענו לתקן דלת מכונית בשני מוסכים שונים. למוסך הראשון הודענו שיש ביטוח ובמוסך השני לא. הצעת המחיר שהתקבלה עם הודעת הביטוח הייתה כמעט כפולה מההצעה ללא הביטוח.

הרפורמה של השרה רגב הייתה אמורה לתקן את העיוות הזה. השמאי יקבע את ערך החלק לפי מחיר השוק, ולא לפי המחיר הגבוה שקבע היבואן. חברות הביטוח ישלמו פחות על החלק, ולבסוף באופן טבעי, מחירי הפרמיות שאנחנו משלמים על ביטוחי הרכב ירדו.

בשנה שעברה השיקה מירי רגב את הרפורמה המהפכנית והצהירה: הרפורמה החדשה צפויה להביא להורדה משמעותית של המחירים המקובלים כיום בענף המוסכים ותגביר את התחרות והשקיפות. בוועדת הכלכלה כולם היו בעד הרפורמה. 

בחודש שעבר, רגע לפני שרגב הצליחה להוריד את יוקר המחיה, הכול נעצר. עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים: "מה שהשתנה זה כנראה שמישהו בא והאיר את עיניה שהוא יוצא מקופח מהסידור הזה. כנראה שהמישהו הזה, במקרה הזה, זה איגוד המוסכים".

מוסכניקים מטפלים במאזדה (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
מוסכניקים מטפלים במאזדה, אילוסטרציה | צילום: דוד כהן, פלאש 90

יו"ר איגוד המוסכים: "אין רפורמות לטובת הצרכן בישראל"

"כל העניין של מה שנקרא 'רפורמת החלקים', זה שקר", טען רונן לוי, יושב ראש איגוד המוסכים בישראל. "אין רפורמת חלקים, יש רפורמת חסמים. כל פעם שאומרים שעושים לנו רפורמה, אז תתחיל לחשוד. אין רפורמות לטובת הצרכן בישראל".

לוי כחלק מתפקידו ניסה לשנות את רוע הגזרה אך כשהבין שכל גורמי המקצוע חושבים אחרת - הוא דילג מעליהם לראש הפירמידה, השרה רגב. המוסכניקים דאגו להבהיר לה שהרפורמה אינה טובה ומחו מחוץ לביתה בימי שישי. "אני בטוח שההפגנות עזרו ונאבקנו ונמשיך להיאבק על העניין של השוויון", הוסיף לוי. 

השרה לא טרחה להיפגש עם כל הגורמים המעורבים. "אנחנו ניסינו להתקשר ולפגוש את השרה כדי להסביר לה את הצד שלנו", אמר דן וולף. "וזה לא קרה". כשהמוסכניקים, חלקם אנשי ליכוד, עמדו מול ביתה, היא יצאה והקשיבה להם. על פניו, מאבק לגיטימי של איגוד מקצועי, אבל היה פה הרבה יותר מאיום פוליטי.

"לא דיברנו רק עם רגב, היה צריך להפעיל גם את ניר ברקת. הצלחנו לערב את משרד ראש הממשלה, אך ראש הממשלה לא היה קשוב", הסביר לוי. "זה לא רק מירי, כמו שאמרתי לך, זה כל הליכוד כל הממשלה הזו - הצלחנו בסופו של דבר בממשלה הזו. ניר ברקת הראשון שהבין את זה כי הוא איש עסקים".

השר ברקת, זה שתפקידו להוריד את יוקר המחיה, ולא הכיר לעומק את רפורמת החלפים, הוזמן פתאום להיכנס לעובי הקורה גם מכיוון אחר. הוא הזמין מקורב שלו, איש הליכוד, שבי ברכה מחיפה, שבמקרה הוא גם נשיא חברת טכנו טסט וברשותו 17 מוסכים ומכוני רישוי.

שבי התמודד בעבר לעיריית חיפה מטעם הליכוד ונכשל. בתחום עצירת רפורמות של מירי רגב - הוא מצליח קצת יותר. לפני שנתיים במשרד התחבורה שקלו לאפשר למוסכים להיות גם מכוני רישוי. שבי גייס את מי שהיה במשך 14 שנים יועצה של מירי רגב, וכנראה מכיר את כל הסודות שלה, מאיר סויסה. ביחד הם השיקו קמפיין נגטיבי, כשהשרה רגב מככבת בו.

אחרי הקמפיין הרעיון הזה נזנח. "שרים חוששים מאוד מגורמים עם כוח פוליטי, ממתפקדים למפלגה, מגורמים שהם עשויים להיות בעלי השפעה בפריימריז הקרובים", מסביר עו"ד דרור שטרום.

בחודש שעבר שקלו במשרד התחבורה לקדם רפורמה ישנה של ביצוע טסט מדי שנתיים. שבי מהליכוד והיועץ סויסה, עלו עם קמפיין חדש שעוסק ישירות בשרה רגב וככל הנראה כתוצאה מכך - גם הרפורמה הזאת בינתיים תקועה, בדיוק כמו רפורמת חלקי החילוף.

בריאיון לחדשות 12 השרה רגב נשאלה: "למה הקפאת את הרפורמה חלקי החילוף? את אישרת ותמכת בה כל הזמן". השרה נראתה מבולבלת ושאלה את יועציה: "איזו רפורמה? אני נותנת סינקים על העניין?", לאחר מכן פנתה ליועציה שיסבירו לה במה מדובר. אחרי שמונה שנים ארוכות של עבודה על הרפורמה, ולאחר שאושרה בכנסת, אחרי שרשות ההון, רשות התחרות וגורמי המקצוע במשרד התחבורה תמכו בה, השרה מסיבותיה שלה, פתאום מהססת.

"הרפורמה של חלקי חילוף תקודם רק בתנאי שאני אדע שמחירי חלקי החילוף יורדים", אמרה השרה אחרי התדרוך. "לא יכול להיות מצב שברפורמה הזאת מי שיזכה ומי שירוויח הן חברות הביטוח והאזרח הוא זה שישלם. זאת מציאות שהיא לא תהיה בבית ספרי". לעומת השרה, השר ברקת לא היה מוכן לענות על השאלות בנושא ואמר: "זה לא רציני, תבקש פגישה מסודרת, הסגנון הזה לא מקובל עליי. תלמד לכבד שרים ואנשים בכלל, ככה לא עובדים".

 

ניר ברקת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ניר ברקת, ארכיון | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"כולם מדברים על יוקר המחיה ואף אחד לא עושה שום דבר כדי באמת לשנות, להפך", הסביר עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. "הדחייה הזאת שמדובר בה כאילו בשביל לשפצר ולהרחיב את הרפורמה, אבל אני מוכן להתערב איתך שאם לא תהיה התערבות חזקה, משפטית או אחרת, זה ייקח עכשיו עוד שנה עד שנראה תוצאות, אם בכלל הדבר הזה יזוז ממקומו הקיים".

"הסמכויות נמצאות בידי השרים, השרים לא עושים את העבודה שלהם כמו שצריך. זה המצב. אם השרים לא יבינו שהמלחמה ביוקר המחיה היא מלחמה חשובה שאפשר להילחם בה, אז לא עשינו כלום", אמר דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה במהלך הוועדה. "זה שזה הממשלה שלי - הממשלה שלי לא עושה את העבודה".

לזכותה של רגב ייאמר שהיא כנראה באמת רצתה להוביל רפורמה דומה לרפורמה אותה הוביל כחלון ושינתה את תחום הסלולר בישראל עד היום. אבל כשהפריימריז בליכוד כבר מעבר לפינה, כנראה שזה לא הזמן לקחת סיכונים מיותרים.

התגובות לתחקיר

תגובת השרה רגב: השרה תמכה ברפורמת חלקי החילוף. בשנה החולפת התקבלו פניות ממוסכים שטענו כי הם נפגעים מכך ולכן השרה סירבה לחתום עד אשר תוודא שההוזלה מגיעה לאזרח. השרה נפגשה עם רונן לוי (מאיגוד המוסכים) בעניין הרפורמה, ואילו איגוד השמאים וחברות הביטוח נפגשו עם גורמי המקצוע במשרד. 

ברמה האישית, השרה לא קיבלה פנייה מחברי מרכז הליכוד להקפיא את הרפורמה. בין השרה לשבי ברכה אין קשר אישי או מקצועי יוצא דופן.

תגובת השר ניר ברקת: הטענות המובאות בכתבה שגויות. השר אינו מחויב לקבל את עמדת רשות התחרות. דלתו של השר ברקת פתוחה לכולם, לרבות בעלי תפקידים מקצועיים. בניגוד לנטען, השר, השרה רגב וח"כ ביטן מובילים רפורמה מתוקנת שתוריד מחירים ותיאבק ביוקר המחיה.

תגובת נשיא טכנו טסט, שבי ברכה: במסגרת הוויכוח המקצועי, עמדתנו הצודקות נדחו בחוסר צדק. עשיתי כל שלאל ידי והפעלתי את קשריי עם משפיענים כדי להוביל שינוי. אני לא רואה פסול בפעולותיי, ויש בכוונתי להמשיך בכך בכל כוחי.

תגובת היועץ מאיר סויסה: איננו נוהגים לדבר על לקוחות המשרד. אנחנו גאים בעשייה המקצועית ובהישגים עבור הלקוחות שלנו.