באוגוסט 2022 הודיעו במשותף בני גנץ (אז שר הביטחון), גדעון סער (אז שר המשפטים) והרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, על ריצה משותפת בבחירות לכנסת ה-25 במסגרת רשימה שתיקרא המחנה הממלכתי. השלושה מסרו הצהרה משותפת וחתמו על הסכמים שכללו הבטחה לאיזנקוט לקיום פריימריז לקראת הבחירות לכנסת ה-26.
איזנקוט מוקם שלישי ברשימת המחנה הממלכתי, והוא קיבל את הזכות לשריין ארבעה מועמדים, ובהם מתן כהנא שמוקם תשיעי ברשימה. "האיחוד יהווה בסיס להקמת ממשלה ממלכתית, רחבה ויציבה שתביא לסיום המשבר הפוליטי המתמשך, לאיחוי הקרע בין חלקי החברה הישראלית ולקידום האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל בביטחון, בכלכלה, בביטחון הפנים ובחינוך", נמסר אז.
על רקע דבריו של איזנקוט בריאיון ב"פגוש את העיתונות" בשבוע שעבר, ולפיהם הוא לא מתחייב ששאר תחת גנץ בבחירות הבאות ואף "פועל לחיבורים, כולל עם בנט וגולן", ובהמשך לדברים של ראש האופוזיציה יאיר לפיד שבריאיון אמש לא פסל את האפשרות שיהיה מספר 2 של איזנקוט ברשימה מאוחדת - "אעשה כל מה שצריך בשביל שינוי", חזרנו לסיכומים של גנץ ואיזנקוט מיום הקמת המחנה הממלכתי.
ההבטחות והסיכומים
- המסגרת המאוחדת תיקרא המחנה הממלכתי, היא תרוץ בבחירות בהנהגת בני גנץ ותהווה בסיס להקמת ממשלה רחבה וממלכתית ביום שלאחר הבחירות. נעשה, הרשימה רצה בשם זה בבחירות.
- כל ההחלטות לגבי מערכת הבחירות הקרובות והקמת הממשלה לאחריהן, יתקבלו בידי בני גנץ בהתייעצות עם גדעון סער וגדי איזנקוט. נעשה.
- במקום השלישי ברשימה יהיה רא"ל גדי איזנקוט, במקום התשיעי יהיה מתן כהנא, ומקומות 16, 18 ו-21 ייקבעו בידי איזנקוט בלבד. נעשה - איזנקוט וכהנא מוקמו ברשימה כפי שנקבע בהסכם. במקומות הנוספים שובצו אנשים שלא דווקא "משויכים" לאיזנקוט, כמו חה"כ לשעבר אכרם חסון שחבר ברשימה מטעם תקווה חדשה.
- קבוצת איזנקוט מתחייבת שלא להתפצל מהסיעה. גנץ ואיזנקוט חברים באותה הסיעה - המחנה הממלכתי.
- בכוונת יו"ר כחול לבן, מר בני גנץ, לקדם הליך מיסוד ובחירה דמוקרטית של הרכב הרשימה לכנסת ה-26. לא נעשה.
- בתוך 180 ימים לאחר הקמת הממשלה תתכנס ועדת היסוד המכוננת של המחנה הממלכתי (בהכוונה ובתיאום עם יו"ר המחנה הממלכתי). לא נעשה.
- תיבחר אספה כללית ויסוכם על הליך קביעת תקנון מוסכם ל"מסגרת האחודה", להקמת מוסדות מפלגה בהתחשב במוסדות הקמים לרבות מוסד מרכזי ומחוקק, לוועדת בחירות, לבית דין, לוועדת ביקורת ולוועדה מיוחדת לקביעת מנגנון הבחירות המקדימות לכנסת ה-26. לא נבחרה אספה כללית, לא הוקמו מוסדות למפלגה כמו בית דין, ועדת בחירות, ועדה לביקורת וועדה לקביעת מנגנון לבחירות מקדימות לכנסת ה-26.
- הרכב המוסדות יסוכם בהסכמה בין ראשי המחנה הממלכתי ובמקרה שלא יוכלו להגיע להסכמה תכריע דעתו של יו"ר המחנה הממלכתי. לא נעשה.
גדי, ברוך הבא!
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) August 14, 2022
- בראשות הוועדה המיוחדת לקביעת מנגנון הבחירות המקדימות לכנסת ה-26 יעמוד רא"ל (מיל') גדי איזנקוט ולצדו יכהנו ככל שניתן שופט בית משפט עליון בדימוס שכיהן בעבר כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית ולצדו פרופסור בעל שם המתמחה בשיטות משטר, שיטות בחירות ובחירה רציונאלית. לא נעשה, לא הוקמה ועדה ואיזנקוט לא עומד בראשות אחת כזו.
- הוועדה תוסמך להציג לוועידת היסוד המכוננת כמה שיטות לבחירת יו"ר המפלגה ורשימת המועמדים לכנסת ה-26 מתוך כוונה ורצון לקדם הליך בחירות דמוקרטי טרם הבחירות הבאות, ובהן שיטת בחירות רשימתית גמישה, פריימריז פתוחים, פריימריז בקרב קהל המתפקדים ופריימריז בקרב חברי ועדת היסוד המכוננת. לא נעשה, לא הוקמה ועדה.
מאז ההצטרפות של איזנקוט לריצה משותפת עם גנץ, המפלגה שכללה גם את סער (עד פרישתו ממנה) קיבלה 12 מנדטים בבחירות לכנסת ה-25 ונשארה באופוזיציה. המפלגה הציגה במהלך הבחירות את "תוכנית איזנקוט" למיגור הפשיעה, ובימיה באופוזיציה הציגה את "מתווה השירות הישראלי" העוסק בחוק הגיוס.
עם פרוץ המלחמה הצטרפה המפלגה לממשלת חירום, וראשיה מונו לשרים. גנץ מונה לחבר בקבינט המלחמה ואיזנקוט מונה למשקיף. בחודש יוני, לאחר הפיצול של סער ומפלגתו מהסיעה ולאחר כשמונה חודשים שבהם היו חברים בממשלה, גנץ ואיזנקוט הודיעו על פרישה וחזרו לאופוזיציה.
חברי הכנסת בני גנץ וגדי איזנקוט בחרו שלא למסור תגובה